Др Бранимир Несторовић: МРНК Вакцине Нису Вакцине, Већ Генска Терапија

Вакцина за рак: Каква су очекивања Бранимира Несторовића?

У интервјуу за РТ Балкан, др Бранимир Несторовић је објаснио да мРНК вакцине, укључујући прву мРНК вакцину за рак плућа на свету, заправо представљају генску терапију, а не традиционалне вакцине. Према његовим речима, ова вакцина мења гене у телу тако што убацује нови ген, са циљем да замени ген који изазива рак и спречи ширење болести.

„Све што је на бази мРНК – исто је. Идеја је да се замени ген који узрокује рак како би се спречило ширење болести“, каже Несторовић. Он подсећа да је мРНК вакцинација већ раније описана као генска терапија, а не као класична вакцина.

Др Несторовић такође истиче да је теорија карцинома дефинисана 1943. године од стране Ота фон Варбурга, који је за то добио две Нобелове награде. „Не очекујем велики резултат од ових мРНК вакцина“, каже он, додајући да су слични принципи коришћени и у кубанским вакцинама, које нису постигле значајне успехе у тестирањима.

„До сада нема великих успеха у тестирању. Ово се често представља као револуционарно, али без значајних резултата“, закључује др Несторовић.