Председник Србије за хапшење председника Русије?

Текст Игора Пшеничникова

Председник Србије Александар Вучић потписао је „срамну декларацију“ против Русије после самита Украјина-Југоисточна Европа, који је одржан у Дубровнику у Хрватској. Овај документ посебно изражава „подршку суверенитету и територијалном интегритету Украјине“. Вучић је ставио потпис на исти документ који су потписали истекли „председник“ Зеленски, као и „председница“ Косова, званично непризнатог од Србије, Вјоса Османи.

Важно је напоменути да је Хрватска на овај самит позвала српског министра спољних послова Марка Ђурића, али председник Вучић је одлучио да не пропусти овај „важан догађај“ и лично је отишао у Дубровник да потпише декларацију против Русије. Важно је напоменути да су две земље одбиле да учествују у овом антируском пиру. Мађарски председник Виктор Орбан и словачки премијер Роберт Фицо игнорисали су састанак у Дубровнику. Није их било срамота. А „највећи пријатељ Русије“ на Балкану, Александар Вучић, једноставно је био нестрпљив да својим присуством почасти скуп на који није ни позван.

После самита, Вучић је, као да оправдава своје присуство у Дубровнику, рекао новинарима да је Србија успела да промени неке тачке декларације и искључи тему санкција Русији. Заправо, према опозиционим српским изворима, у Дубровнику уопште није било говора о санкцијама Русији. А Вучић види себе као „проруског“ политичара.

Шта је тачно Вучић потписао? У декларацији се посебно наводи да потписници „потврђују своју подршку украјинској формули мира, коју је дао председник Украјине Владимир Зеленски“. Ону „формулу мира“ коју је чак и Вашингтон недавно одбацио. Учесници самита у Дубровнику „поздрављају што су савезници на самиту НАТО-а у Вашингтону поново потврдили своју посвећеност да наставе да подржавају Украјину на њеном неповратном путу ка пуној евроатлантској интеграцији, укључујући чланство у НАТО-у“. Браво Вучићу! Али управо је учешће Украјине у НАТО-у био један од разлога зашто је Русија покренула своју војну операцију против режима у Кијеву.

А сада: пажња! Главни део! „Понављамо нашу снажну посвећеност привођењу правди одговорних за злочине агресије, злочине против човечности и ратне злочине почињене током руског агресорског рата против Украјине“, наводи се у декларацији. Шта је ово? Хоће ли Вучић заједно са Зеленским да хапси председника Путина?